FEESTEN + TRADITIES

Kerstmis

Kerstmis is een religieus feest voor Oekraïners. De orthodox Oekraïense kerk viert Kerstmis in januari. Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. thumb_IMG_3838_1024

Geluk

Svijat Vechir is een heilige traditie op 6 januari. Dat noemen we ‘heilige avond’. Volgens deze traditie staat didug in de hoek van de kamer. Didug is de laatste schoof van het jaar. Het is een figuur gemaakt van haver, maïs, tarwe en vlas. Traditioneel was de hoek een plek in het huis waar heilige beelden stonden. Met didug kunnen mensen geluk in hun eigen huis krijgen.

Koetja en de twaalf gerechten

Koetja is het hoofdgerecht voor Kerstmis. Het wordt gemaakt van tarwe of gerst. In sommige regio’s (bijvoorbeeld in het oosten van Oekraïne) wordt het van rijst gemaakt. Er wordt ook maanzaad en honing toegevoegd. Noten en droog fruit geven meer smaak aan het gerecht. Alle familieleden moeten één lepel koetja eten. De eerste moet de vader van de familie zijn. Ze laten ’s nachts een bordje koetja op tafel staan om dode familieleden te trakteren.

Traditioneel moeten er twaalf gerechten zijn. Twaalf gerechten zijn het symbool voor de twaalf apostelen. Vaak maken mensen geen twaalf gerechten omdat het te veel is. Ze maken er zeven of tien. De belangrijkste gerechten zijn koetja en uzvar (sap uit gedroogde vruchten). De andere gerechten kunnen verschillen, afhankelijk van de regio of de familie.

Meestal kun je vareniki (aardappelen of andere groente in deeg), holubtsi (stoofkoolrollen met rijst en gehakt vlees), gebakken vis of borsjtsj zonder vlees op tafel zien. Ook zijn er deruni (pannenkoeken van aardappelen), gerechten met paddestoelen, salades en verschillende groente.

Mensen zetten een brandende kaars op tafel en bidden voor de maaltijd. De avondmaaltijd begint als de eerste ster aan de hemel verschijnt. Dat betekent dat Jezus Christus is geboren. Veel mensen denken dat de helderste ster juist op 6 januari opgaat.

Kerstmarkt 

1919183_1614686595474200_2834643639039276643_n

Het is het begin van de winter in Kyiv. Dat betekent dat iedereen voor Nieuwjaar en Kerstmis klaar staat. De winkelramen worden met kerstverlichting gedecoreerd, overal ligt sneeuw, mensen kopen cadeautjes voor familieleden en vrienden. Wat een mooie tijd!

Er zijn een paar plekken in Kyiv waar je de echte kerstsfeer kan voelen. Dat zijn echte kerstmarkten. De grootste van die markten is op het Sofiivskaplein. De belangrijkste kerstboom van het land is hier. Dat is een grote boom die met verlichtingen gedecoreerd wordt. Op de achergrond kan je de kerktoren van de Sofiivskakerk zien! Echt mooi! Vlakbij de kerstboom is een soort toog, die ook verlicht wordt. Iedereen wil daar een paar foto’s maken. Bovendien zijn er veel houten huisjes waar je iets lekkers kan kopen. Sjasjliki, pannenkoeken (mlyntsi) met veel vlees, kaas, kip en andere toppings, gemberkoekjes, braadworsten enz. Men biedt veel Glühwein, warme thee en koffie aan. Je kan ook veel Oekraïense souvenirs kopen.

De andere markt is op het Posjtovaplein. Hij is niet zo groot, maar wel leuk. De kleine kerstboom staat in het centrum van de plek. Er zijn ook veel houten huisjes waar je iets lekkers kan kopen om te eten en te drinken. De muziek speelt luid.

En als je kleine kinderen hebt, bezoek dan de kerstmarkt bij de metro Olimpijska. Daar zijn veel schommels en attracties. En ook warm en lekker eten en drankjes!

Dus, de winterse feesten zijn erg warm en gezellig in Kyiv!

Na Kerst

In de winter vieren mensen niet alleen Kerstmis, maar ook andere feesten. Met Kerstmis beginnen mensen koljadki (kerstliedjes) te zingen. Dat zijn liedjes over de geboorte van Jezus, met goede wensen voor mensen en hun families. Dat kunnen ze doen tot 13 januari.

Op 13 en 14 januari is er het Sint Vasilij-feest. Op 13 januari zingen mensen stjedrivki. Er zijn liedjes die verschillende verzuchtingen omvatten. Geklede mensen gaan van het ene huis naar het andere en zingen deze liedjes. Hebben jullie ooit ‘Carol of the Bells’ gehoord? Dit origineel is een Oekraïens kerstliedje van de bekende componist Mikola Leontowitj (zie hieronder).

’s Ochtends op 14 januari hebben we zasivanja. Het is een oude Oekraïense traditie. Jongens gaan naar huizen, zingen speciale liedjes en strooien verschillende graansoorten (rijst of tarwe). Graansoorten betekenen geld en rijkdom. Dat duurt tot een ander christelijk feest: het Doopsel van Jezus op 19 januari.

We wensen iedereen fijne feestdagen!

Luister hier het Oekraïense origineel Щедрик (Carol of the Bells):

En kijk dit gezellige animatiefilmpje:

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Nieuwjaar

Het is december. Voor de winter is het weer nog niet koud genoeg: er is geen sneeuw en vorst. Maar voor Oekraїners maakt dat niet uit. In de lucht wordt de geur van de komende feestdagen gevoeld. Meer en meer etalages van winkels, cafés en restaurants worden versierd met kunstmatige sparren met originele decoraties, veelkleurige lampjes, sneeuwvlokken en binnen is er heel gezellig.

Nieuwjaar is een heel typische feestdag voor de landen van de voormalige Sovjetunie. Maar al in 1700 begonnen mensen dit feest op 1 januari te vieren toen het door de welbekende Russische keizer Petr Velikiy werd ingevoerd. Na zijn reizen in Europa – hij reisde vooral veel in Nederland – besloot hij de Juliaanse kalender gebruiken en ook leende hij enkele tradities van feestvieren in Europa. Sindsdien vestigde zich dit feest in onze landen.

“Vreemd genoeg voel je ’s morgens op 1 januari leegte en zelfs treurnis, maar tegelijkertijd besef je dat er een nieuw blad in jouw leven begint, dat in dit jaar alles beter zal zijn.”

Naast sparren en verschillende decoraties zijn er verplichte attributen van Nieuwjaar, zoals herkenbare en beroemde personages als Ded Moroz (Vadertje Vorst) en Sneguroschka, de kleindochter van Ded Moroz. Kleine kinderen geloven dat Ded Moroz en zijn kleindochter ’s nachts zullen komen en cadeautjes brengen, maar er is één voorwaarde: kinderen moeten zich tijdens het hele jaar goed gedragen en luisteren naar hun ouders, anders zullen ze geen cadeau krijgen maar wel een roe.

Dus, hoe vieren de Oekraїners Nieuwjaar? Sommige mensen beginnen hun voorbereiding voor Nieuwjaar al aan het eind van de herfst: ze kopen geschenken, kleding, maken een lijst met gerechten, beslissen met wie en waar Nieuwjaar ze zullen vieren…

’s Ochtends op 31 december houden mensen zich bezig met de bereiding van de traditionale gerechten: olivje, gebakken vlees, vis gekookt op een speciale manier, broodjes met rode kaviaar en, natuurlijk, een groot bord met mandarijnen (een van de symbolen van Nieuwjaar) en een enorm aantal andere gerechten. Oekraїners zijn van mening dat er geen vrije ruimte op een tafel moet zijn, ondanks dat het nacht is (niet de beste tijd om te eten).

Ongeveer om 10 uur ’s avonds beginnen mensen afscheid van het oude jaar te nemen. Alle familieleden of vrienden verzamelen zich en herinneren zich allerlei momenten van het afgelopen jaar. Als de klok 12 uur klinkt vullen mensen hun glazen met champagne en feliciteren elkaar. Ook is het heel belangrijk om over jouw droom te denken tijdens de klokslag. Die moet per se uitkomen!

Dan hebben mensen veel plezier: ze dansen, zingen, spelen, sommige worden dronken, sommige gaan op bezoek bij vrienden, en sommige doen allebei.

Vreemd genoeg voel je ’s morgens op 1 januari leegte en zelfs treurnis, maar tegelijkertijd besef je dat er een nieuw blad in jouw leven begint, dat in dit jaar alles beter zal zijn. En met deze gedachten starten Oekraїners elk jaar. Iedereen gelooft in de betere toekomst en probeert zelf te veranderen, en het Nieuwjaar is een prachtige mogelijkheid om dat te realiseren.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Masliana

Iedereen wacht op de aankomst van de lente na de lange en koude winter. Masliana is een Slavisch feest dat een week duurt en het wordt ook in Oekraїne gevierd. Er zijn veel tradities die mensen nu nog volgen. Dit feest bevat heidense en christelijke wortels en bestaat uit verschillende vermaken, activiteiten en jaarmarkten. Mensen proberen de winter vrolijk en luidruchtig uit te luiden. Zij kijken en luisteren naar concerten van volkskunst, eten verschillende gerechten zoals pannenkoeken en vareniki (oorvormige pasteitjes) met boter of zure room. Mensen geloven ook in bijgeloven die met de aankomst van de lente zijn verbonden.

“Masliana is een oud Slavisch festival, dat een erfenis van de heidense cultuur is die na de vaststelling van het christendom overleefde.”

Vroeger had elke dag van Masliana zijn eigen specifieke betekenis, naam en tradities:

Maandag: de ontvangst
Op de eerste dag van het feest maakten de mensen van stro een vogelverschikker die zij in vrouwenkleren kleedden en dan op het centrale plein van het dorp of de stad zetten. Gastvrouwen maakten pannenkoeken waarvan de eerste aan de armen werden gegeven zodat zij hun overledene familieleden konden gedenken.

Dinsdag: de koketterie
Er werden verschillende traditionele rituelen en spelen gehouden die meestal tot hofmakerij werden gereduceerd. Dat gebeurde zo vanwege het feit dat deze dag werd beschouwd als de beste voor single mensen om een partner te vinden. ’s Avonds doen veel jonge meiden ook graag aan waarzeggen.

Woensdag: de lekkernij
Vrouwen nodigden hun schoonzonen en andere familieleden uit om van hun pannenkoeken te snoepen, hun liefde en respect voor een zwager te tonen.

Donderdag: de festiviteiten
Vanaf deze dag hoefden de mensen niet te werken maar vermaken zij zich. Er waren veel vrolijke festiviteiten met leuke vermaken zoals sleeën, vechten, dansen, zingen en springen over het vuur. Mensen aten ook pannenkoeken, gebakjes, vareniki en andere lekkere hapjes.

Vrijdag: het avondeten voor een schoonmoeder

Meestal kwam een vrouw (soms met haar vrienden) bij haar schoonzoon. Deze keer moest een man zijn schoonmoeder onthalen.

Zaterdag: bij een schoonzus
Een vrouw kwam bij haar schoonzus (een zus van haar man) en gaf haar een cadeau. Zij brachten samen tijd door, aten en praatten.

Zondag: het afscheid (de vergevingszondag)
Op de laatste dag van de week gingen mensen naar hun families en buren om vergiffenis te vragen voor iets. Zij bereidden zich voor op het vasten, dat niet alleen uit voedselbeperkingen bestaat, maak ook geestelijke reiniging. Bovendien namen mensen afscheid van de winter door de verbranding van een vogelverschikker. Dit ritueel werd begeleid door festiviteiten, zingen, dansen en theatrale scènes.

Tegenwoordig:

Meestal organiseren mensen de feestdag op verschillende locaties door de stad. Maar het park Pyrohovo is de populairste plek die dag. Gasten nemen deel aan de spelen en de traditionele wedstrijden, zij eten pannenkoeken in een omgeving in een echte Oekraïense atmosfeer! U kunt ook de traditionele pannenkoeken met verschillende vullingen, evenals kebab, rijst, worst, glühwein, nationale dranken en geurige honingwijn proberen. Handwerkwinkels gaan open, daar kunnen mensen verschillende souvenirs kopen.

De geschiedenis van Masliana heeft zijn wortels diep in de oudheid. Masliana is een oud Slavisch festival, dat een erfenis van de heidense cultuur is die na de vaststelling van het christendom overleefde.
Sinds de oudheid was Masliana een favoriete nationale feestdag. Dit is echt een vreugdevolle dag, vol met verschillende rituelen, volksfeesten en natuurlijk heerlijke pannenkoeken. Masliana brengt de gewoonte van onze voorouders in harmonie met de natuur, en om in rust en vrede met uw dierbaren te leven.

Dit feest zal u helpen om vervuld te worden met de geest van echte Oekraïense tradities en meer over de cultuur van ons land te leren. Wij verzekeren dat u niet teleurgesteld zou zijn. Dus welkom op het carnaval van vogend jaar!

FotorCreated

Foto’s en tekst door groep 4.  

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Een gedachte over “FEESTEN + TRADITIES

Plaats een reactie